Rijopleiding onnodig duur. Zeker in tijden van crisis!

Niet alleen Nederland, maar ook andere landen staan op het randje van een crisis. Alles is inmiddels duurder geworden. Althans bijna alles. In Nederland kost een rijopleiding nog steeds twee tot drie keer meer als bijvoorbeeld in België. Maar de rijschoolwereld en CBR zijn daar niet gevoelig voor en blijven (vooral) jonge mensen duperen op basis van oneerlijke handelspraktijken.

Uit een rapport van onderzoeksplatform Rijlezz blijkt in 2021 dat jonge mensen al jarenlang meer dan de hoofdprijs betalen voor hun rijopleiding. In december 2021 meld het CBR dat de gemiddelde prijs voor een rijopleiding bijna €3.000 bedraagt. Volgens de onderzoekers hebben het CBR en grote opleiders een ongekend verdienmodel ontwikkeld dat in stand wordt gehouden door valse CBR slagingspercentages en een ondeugdelijk reserveringsbeleid in het TOP platform van het CBR.

“Kijk bijvoorbeeld naar België waar jongeren voor ongeveer €1.000 rijlessen nemen, daarna zelfstandig (dus zonder begeleiding) anderhalf jaar ervaring mogen opdoen in het verkeer en dan pas het rijbewijs kunnen behalen. Dat scheelt in veel gevallen bijna €2.000 ten opzichte van de kosten in Nederland”.

Volgens onderzoekers is het een pertinente leugen dat ‘de Hollandse school’ [de rijopleiding volgens de CBR richtlijnen, red] bijdraagt aan een hogere verkeersveiligheid. Geertje Hegeman Afdelingshoofd Verkeersveiligheid Ministerie Infrastructuur en Waterstaat, de hoogste ambtenaar van het Ministerie erkende in december 2021 nog dat hier vrijwel geen onderzoek naar gedaan is.

“Het is als met zo veel zaken in ons land. Iedereen gelooft de onzin van de overheid, in dit geval het CBR, en blijft braaf betalen ‘wat de gek er voor vraagt'”.

Maar jonge mensen meer dan het dubbele laten betalen als bijvoorbeeld onze Zuiderburen is puur onrecht en schandelijk.

Rijopleiding onnodig duur. Zeker in tijden van crisis!