Hoe het CBR ons misleidde! (2/6)…

Het CBR weet dat vooral grote opleiders wel Tussentijdse Toetsen reserveren, maar inmiddels in eigen beheer de Tussentijdse Toetsen uitvoeren. Daardoor wordt er massaal misbruik gemaakt van een niet deugende werkwijze binnen het reserveringsplatform TOP van het CBR.

Jan Jurgen Huizing, Ridouan Pechtold, Harold Bekhuis, Mark Keijsers, Henri Vianen én Elise Verheij weten dit en bevestigen dit. Er is veel over gesproken, gemaild en uiteindelijk gepubliceerd.

In Twente verzorgen bijvoorbeeld twee van de grote opleiders de Tussentijdse Toets zelf: Verkeerscollege Brünen en Brookhuis Verkeersschool.

“De plek voor een Tussentijdse Toets is dezelfde als voor een Praktijkexamen en rijscholen mogen meerdere keren een ‘wissel’ doen. Er zijn grote voordelen aan het reserveren van examencapaciteit voor een Tussentijdse Toets.

  1. Anders dan bij het Praktijkexamen kan een rijschool, zonder dat de leerling het theoriecertificaat heeft behaald, al een ‘examenplek’ reserveren met de code TTT; dat is dan een Tussentijdse Toets. Voor het reserveren van een Praktijkexamen (code B) eist het CBR reserveringsplatform TOP dat een leerling de theorie al heeft behaald… Bij een TTT, dezelfde examinator, hoeft dat dus niet..
  2. Door snel voor leerlingen Tussentijdse Toetsen te reserveren, dat kan al voor een leerling begint met zijn rijlessen, houden grote opleiders tienduizenden examenplekken onrechtmatig bezet…. zogenaamd voor Tussentijdse Toetsen. Maar daar de Tussentijdse Toetsen laten ze niet doen door het CBR…. dat doen ze intern.
  3. Zodra er leerlingen bij zo’n grote opleider komen die bij de eigen kleine rijschool 3 tot 4 maanden moeten wachten of die wel klaar zijn voor het Praktijkexamen reserveren de grote opleiders een nieuwe Praktijkexamen plek (code B) en wisselen die om met een eerdere datum van een zogenaamde TTT.
  4. Hierdoor verschuift de oorspronkelijke TTT voor (meestal een andere leerling) naar een latere datum en wordt nog wel een paar keer onrechtmatig gewisseld.

Het CBR weet dit en treedt niet op tegen dit misbruik. Directeur Jan Jurgen Huizing heeft al schriftelijk erkend op de hoogte te zijn…

Het gaat hierbij volgens onderzoeksplatform Rijlezz om ruim 100.000 misbruikte examenplekken in 2021.

Tom Brünen van de grootste opleider in Twente erkende in 2021 in een interview deze werkwijze en verteld zelf in Dagblad Tubantia dat Verkeerscollege Brünen in eigen beheer de Tussentijdse Toets uitvoert.