De meeste rijscholen weten dat leerlingen worden opgelicht!

Jij wilt je rijbewijs halen, maar hebt vorig jaar of dit jaar gemerkt dat je enorm lang moet wachten op een plekje bij het CBR. Natuurlijk moppert je instructeur op het CBR. Maar realiseer je maar dat je rijschool in principe ‘meewerkt’ aan een ongekende miljoenenzwendel vanuit het CBR. Of beter gezegd: ze ondernemen niets om te zorgen dat jij niet door het CBR wordt opgelicht. Eigenlijk weten alle rijscholen wel dat jij als leerlingen te veel betaald voor je rijbewijs door een falend CBR. Maar je rijschool of rijinstructeur verzet zich niet tegen de angstcultuur vanuit het CBR. Wie lastige vragen stelt krijgt een lager slagingspercentage, wordt geschorst of zelfs uitgeschreven.

Binnen enkele jaren zal blijken dat het rijbewijs halen sinds 2013 net zo oneerlijk was als wat er gebeurde bij het Kindertoeslag schandaal, het onterecht uit huis plaatsen van duizenden kinderen, de problemen op Schiphol, de aardbevingen in Groningen en ga zo maar door. En binnen enkele jaren kost een rijbewijs tussen de 1250 en 1750 euro en mag je lessen en examen doen in de automaat en daarna ook rijden in een handgeschakelde auto. Echt!

Iedere professionele (WRM) instructeur heeft tijdens zijn opleiding al te horen gekregen de het CBR slagingspercentage grote onzin is. Dat de berekening van dat percentage nergens op slaat. Zo telt het aantal uren dat iemand gelest heeft helemaal niet mee en ook of je wel of niet al een dure Tussentijdse Toets hebt gedaan bij het CBR telt niet mee. Het slagingspercentage is zeker geen goede graadmeter. Het is in feite pure oplichting; fake! Het CBR licht je gewoon op en rijscholen weten dat of zouden dat kunnen of moeten weten. In plaats daarvan ‘smeren’ ze je massaal een Tussentijdse Toets aan, omdat ze er zelf €100 of meer aan verdienen en terwijl ze weten dat daardoor honderdduizend examenplekken verloren gaan, want iedere Tussentijdse Toets is 1 praktijkexamen plek bij het CBR. Maar ze weten ook dat veel examinatoren iedereen die geen Tussentijdse Toets heeft gedaan sneller laten zakken!

Steeds meer rijscholen willen naar een uurtarief van minimaal €60,–. en liefst verplicht 50 uur rijles. Dat betekent, volgens de berekeningen van het CBR, dat jij of je jongere broertje of zusje straks gemiddeld tussen de €3500 en €4000 (of meer) moet betalen voor je rijbewijs. Stel je krijg daarbij geen hulp van ouders, opa of oma… wie kan dat betalen als hij 17, 18 of 19 is en nog naar school gaat? Wie?

Weet jij al dat jongeren in Duitsland mogen lessen en examen doen in een automaat en dan toch mogen rijden met een handgeschakelde auto? Dat scheelt zo maar 10 tot 15 les-uren. In Nederland houd de overheid en dat mallotige CBR vast aan ‘standaard’ handgeschakeld ; alsof we over enkele jaren allemaal nog in benzineauto’s rijden. Duitsland is slimmer en betrouwbaarder.

In Nederland is er niet 1 brancheorganisatie van rijscholen die er over nadenkt hoe de rijopleiding naar een gemiddelde kostprijs terug kan die vrijwel iedere jongere kan betalen. Nee hoor… alleen het eigen belang telt. Met als gevolg dat straks veel rijscholen failliet gaan. Want jongeren zoeken uiteindelijk wel naar betaalbare alternatieven of gaan zelfs (dom, dom) rijden zonder rijbewijs.

Rijscholen, rij-instructeurs, rijschool-organisaties én vooral het CBR zijn vooral bezig om vast te houden aan een eeuwige leugen. Er is volgens de hoogste baas van het ministerie, op het gebied van verkeersveiligheid, in december 2021 al op tv verteld dat er eigenlijk nooit onderzoek is gedaan of een (goede) rijopleiding zorgt voor minder ongelukken….